Auto op de zaak

De auto op de zaak. Een gevoelig onderwerp en ook net zo complex om goed te berekenen en te verantwoorden. Want wat is bijtelling nou eigenlijk en is dit nou een bedrag wat ik direct moet afdragen aan een instantie? Of, zijn kosten die ik maak voor de auto aftrekbaar als ik ze maak voor zakelijk gebruik zonder de auto op de zaak te hebben? Of, wat betekent dit voor de BTW? Het zijn allemaal terechte vragen waar een antwoord op is. Als boekhoudkantoor voor zzp’ers, eenmanszaken, vof’s en micro BV’s vinden wij het belangrijk dat jij je hier beter in kan verdiepen zodat je zelf nooit de verkeerde keuze kan maken. We nemen je mee in de verschillende mogelijkheden. 

Auto op de zaak (enkel voor zakelijk gebruik)

De meest bekende vorm van een auto op de zaak is de auto die ook daadwerkelijk alleen zakelijk wordt gebruikt. Het voordeel van deze regeling is dat je geen bijtelling hoeft te betalen zolang jij minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Het is belangrijk dat je hierbij een kilometerregistratie bijhoudt zodat jij kan aantonen waarvoor de auto wordt gebruikt. Er zijn meerdere manieren om dit te doen: in een boekje, Excel of een kastje dat je in jouw auto kan plaatsen. Er zijn meerdere aanbieders die een kastje aanbieden. 

Het voordeel van een auto op de zaak is dat alle kosten voor de auto aftrekbaar zijn. Denk hierbij aan de tankbonnen, onderhoud, APK, aanpassingen aan de auto, verzekering, ANWB, wegenbelasting, parkeren, tolwegen et cetera. Je mag van deze kosten ook de btw terugvorderen wat het ook weer aantrekkelijker maakt. Vooral met de huidige brandstofprijzen is het voordelig dat je de btw terug kan vorderen. 

Auto op de zaak (ook privé gebruiken)

De meest bekende regeling voor werkenden is de auto op de zaak die zij ook privé mogen rijden. Het voordeel hiervan is dat je één auto hebt voor zowel zakelijk als privé maar je ook alle kosten mag aftrekken op de zaak. Voor de auto die ook privé wordt gebruikt geld een bijtelling. Voor een standaard benzine auto is dit 22%. Voor elektrische voertuigen hangt dit af van het bouwjaar. 

Voor de auto op de zaak heb je de keuze of je wel of geen kilometerregistratie wilt bijhouden. Het is namelijk zo dat jij als ondernemer een correctie moet doen op de btw van 1,5% of 2,7% van de nieuwprijs tenzij jij een kilometerregistratie bijhoudt. Het percentage hangt er vanaf of jij bij aankoop de btw hebt teruggevorderd of dat het een marge auto betreft. Als jij ervoor kiest om een registratie bij te houden, zal de correctie naar rato zijn. Je kan nooit meer btw afdragen als correctie dan er is teruggevorderd. Moet je volgens de correctie €500,- aan btw afdragen maar heb jij maar €400,- terug gevorderd? Dan is de btw correctie €400,-

Het voordeel van een auto op de zaak die jij ook privé rijdt is dat ook hier alle kosten aftrekbaar zijn. Denk hierbij aan de tankbonnen, onderhoud, APK, aanpassingen aan de auto, verzekering, ANWB, wegenbelasting, parkeren, tolwegen et cetera. Zelfs als de kosten voor privé ritten zijn. Ga je bijvoorbeeld met de auto van de zaak op vakantie? Ook die kosten zijn natuurlijk aftrekbaar.

Maar het is toch niet logisch dat ik een auto op de zaak heb die ik meer privé gebruik dan zakelijk? Het is zo dat je de auto voor minimaal 10% zakelijk moet gebruiken. Je moet de bijtelling eigenlijk zien als een compensatie voor de kosten die jij privé aftrekt op de zaak en de btw correctie als een compensatie voor de btw. 

Privé auto zakelijk gebruiken (kilometervergoeding)

De kilometervergoeding is welbekend bij werkenden die hun privé auto zakelijk gebruiken. Als jij een auto hebt die jij niet op de zaak wilt zetten, voer je een kilometervergoeding op in jouw administratie. Je mag anno 2023 €0,21 per zakelijk gereden kilometer aftrekken. Let op dat dit bedrag jaarlijks wordt vastgesteld. In 2024 geld een vergoeding van €0,23 per kilometer.

Het is hierbij belangrijk dat je een goede registratie bijhoudt van jouw zakelijke ritten. Je hoeft ook enkel de zakelijke ritten bij te houden in bijvoorbeeld een boekje, Excel of een kastje. Een kastje is hierbij niet raadzaam tenzij je veel zakelijke ritten maakt. Dit bespaart je namelijk in de kosten.

Als er geen auto op de zaak staat mag je verder geen gemaakte kosten direct aftrekken. Heb je bijvoorbeeld een volle tank voordat je vertrekt en vul je de auto weer vol bij terugkomst, mag je deze tankbon niet aftrekken ook al zijn die kosten enkel gemaakt voor een zakelijke rit. Geen auto op de zaak = geen aftrekbare kosten. 

Bestelbus (grijs kenteken)

Voor een wagen met grijs kenteken gelden dezelfde regels als voor elke andere regeling. Het enige verschil is dat je bij een grijs kenteken een verlaagd tarief wegenbelasting hebt en geen BPM hoeft af te dragen bij aankoop. Dit scheelt al duizenden euro’s bij aanschaf. Het nadeel van deze regeling is dat er in het buitenland strengere regels zijn. Zo kan het zijn dat je in sommige landen op bepaalde dagen niet op de wegen mag rijden. Ook, ben je verplicht om de wagen minimaal 5 jaar op de zaak te hebben. Verkoop je de auto aan een particulier of zet je de auto om naar privé binnen 5 jaar, dan moet je alsnog het BPM bedrag betalen wat al snel duizenden euro’s kost. 

Youngtimer regeling

De Youngtimer regeling is misschien wel de meest voordelige regeling wat betreft een auto op de zaak. Een Youngtimer is een auto die ouder is dan 15 jaar. Het voordeel met Youngtimers is dat ze vrij voordelig zijn in aanschaf. Het verschil met een nieuwere auto is dat je bij een Youngtimer 35% bijtelling betaald over de dagwaarde van de auto. De dagwaarde kan je opvragen bij een garage, online of je gebruikt de koopprijs als grondslag voor de bijtelling. 

Voor de Youngtimer regeling heb je de keuze of je wel of geen kilometerregistratie wilt bijhouden. Het is namelijk zo dat jij als ondernemer een correctie moet doen op de btw van 1,5% of 2,7% van de nieuwprijs tenzij jij een kilometerregistratie bijhoudt. Het percentage hangt er vanaf of jij bij aankoop de btw hebt teruggevorderd of dat het een marge auto betreft. Het komt zelden voor dat een Youngtimer geen marge auto betreft. Voor een marge auto geld een correctie van 1,5% op de btw. Als jij ervoor kiest om een registratie bij te houden, zal de correctie naar rato zijn. Je kan nooit meer btw afdragen als correctie dan er is teruggevorderd. Moet je volgens de correctie €500,- aan btw afdragen maar heb jij maar €400,- terug gevorderd? Dan is de btw correctie €400,-

Het is vooral de bijtelling wat deze regeling bijzonder voordelig maakt. Stel dat je een een Youngtimer op het oog hebt van €3.000,- die toentertijd €30.000,- was. Dan betaal je slechts 35% bijtelling over de koopprijs en niet over de nieuwprijs. De bijtelling bedraagt dus €1.050,- per jaar. Stel dat deze regeling er niet was en je 22% bijtelling moest betalen over de nieuwwaarde, dan betaalde je €6.600,- aan bijtelling per jaar. Een behoorlijk verschil. 

Het nadeel met een Youngtimer is wel dat er vaak hogere onderhoudskosten aan vast zitten en het brandstof verbruik hoger ligt dan de wat nieuwere auto’s. Het is daarom echt een kwestie van smaak. 

Hoe betaal ik bijtelling?

Een veel voorkomende vraag is hoe je bijtelling betaald. Sommige denken dat het een bedrag is dat je direct moet afdragen aan de belastingdienst of dat je bij de belastingdienst moet aangeven dat je een auto van de zaak rijdt. Beide zaken zijn niet het geval. 

De bijtelling wordt gezien als extra inkomen waar je belasting over moet betalen. Werk je bijvoorbeeld in loondienst, dan wordt de bijtelling bij het loon opgeteld. Stel dat je €2.000,- per maand bruto verdiend en de bijtelling €500,- per maand is, dan betaal je belasting over €2.500,- in plaats van €2.000,-. Hierdoor houd je netto minder over. Hetzelfde geld voor jou als ondernemer. Jij krijgt natuurlijk geen vast salaris (met uitzondering van de dga). Hoe het werkt is dat je de bijtelling bij jouw inkomsten moet optellen. Stel dat jij €40.000,- aan omzet hebt gedraaid en de bijtelling van jouw auto €6.000,- bedraagt. Dan is jouw belastbaar inkomen als ondernemer dus €46.000,-. 

Gelukkig is het vaak zo dat jij als ondernemer meer kosten maakt dan bijtelling betaald. 9 op de 10 keer is de auto van de zaak behoorlijk voordelig voor jou. Wij adviseren altijd om goed informatie in te winnen en rekenkundig deze beslissing te laten maken voor jou zodat je zeker weet dat je nooit te veel betaald. Wij van Andersdoen Administratie kunnen jou voorzien van passend advies behorende bij jouw situatie. Als boekhoudkantoor in Leeuwarden en Friesland, staan wij naast de ondernemer en beschouwen wij ons als waardig sparringpartner voor jou. Wij kunnen alle financiële zorgen van jou als ondernemer uit handen nemen. Voor meer info over onze werkwijze, neem je een kijk op onze over ons pagina. Wil je meer informatie, je gehele administratie uitbesteden of advies inwinnen over waar je tegen aan loopt? Neem dan contact met ons op middels het contact formulier of mail naar: info@andersdoenadministratie.nl

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top