Bespaar belastingen als ondernemer: Een overzicht van de belastingopbrengsten in Nederland

Als ondernemer ben je ongetwijfeld bekend met de belastingen en premies die je moet betalen aan de overheid. Maar heb je je ooit afgevraagd hoeveel de Nederlandse overheid eigenlijk binnenhaalt aan belastingen en premies? Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de overheid vorig jaar maar liefst 365,5 miljard euro aan belastingen en premies heeft ontvangen, oftewel iets meer dan 1 miljard euro per dag! In dit artikel gaan we dieper in op deze cijfers en bespreken we enkele opvallende trends.

Het totaalbedrag van 365,5 miljard euro aan belastingen en premies is afkomstig van consumenten en bedrijven, en omvat verschillende soorten belastingen, zoals btw, inkomstenbelasting, loonbelasting, accijns en energiebelasting. Volgens Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, waren bijna alle belastingopbrengsten vorig jaar hoger dan het jaar ervoor, met enkele uitzonderingen.

Een opvallende daling was te zien bij de energiebelasting, die tijdelijk werd verlaagd door de overheid vanwege de hoge energieprijzen. De totaalopbrengst van deze belasting daalde van 3,9 miljard euro in 2021 naar minder dan 0,5 miljard euro vorig jaar. Ook de accijnsopbrengst, die juist na de pandemie was gestegen, ging omlaag door een overheidsmaatregel: de accijnsverlaging op brandstof per 1 april. Hierdoor werd bijna 800 miljoen euro minder aan accijns op benzine en diesel opgehaald, en ook de accijns op tabak daalde, wat erop wijst dat er minder tabak is verkocht.

Als ondernemer is het begrijpelijk dat je op zoek bent naar manieren om belasting te besparen en ervoor te zorgen dat je nooit te veel of te weinig betaalt. Als administratiekantoor kunnen wij je hierbij helpen. Onze deskundige belastingadviseurs zijn op de hoogte van de laatste belastingwetgeving en kunnen je voorzien van gedegen advies om optimaal gebruik te maken van fiscale voordelen en aftrekposten. Wij zorgen ervoor dat je belastingaangifte correct en tijdig wordt ingediend, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Bespaar geld en tijd, en laat ons je administratie en belastingzaken regelen, zodat jij je kunt concentreren op je onderneming. Neem vandaag nog contact met ons op om te bespreken hoe wij jou kunnen helpen met je belastingen en administratie!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top