De gevolgen van de nieuwe pensioenwet voor jou als zzp’er

De kogel is door de kerk! Vanaf 1 juli gaat de nieuwe pensioenwet officieel van kracht, wat ook enkele veranderingen met zich meebrengt voor jou als ZZP’er. Als zelfstandig ondernemer krijg je straks de mogelijkheid om een groter deel van je inkomen fiscaal voordelig opzij te zetten voor je pensioen. En wanneer je met pensioen gaat, kun je zelfs 10% van je pensioenkapitaal in één keer laten uitkeren. Daarnaast bestaat de kans dat je je op een later moment kunt aansluiten bij pensioenfondsen.

De vier belangrijkste veranderingen

Wat betekent dit concreet voor jou? Hier zijn de vier belangrijkste veranderingen die voortvloeien uit de nieuwe pensioenwet:

1. Meer fiscaal voordeel bij het opzijzetten van pensioen

Je profiteert op twee manieren van fiscaal voordeel wanneer je geld inlegt voor je pensioen:

– Je mag je pensioeninleg aftrekken van je inkomen voor de inkomstenbelasting.

– Het ingelegde bedrag telt niet mee voor de vermogensbelasting.

De overheid stelt wel grenzen aan deze fiscaal voordelige pensioeninleg. Momenteel mag je maximaal 13,3% van je pensioengevend inkomen opzijzetten. Vanaf 1 juli wordt dit percentage verhoogd naar 30%. Dit betekent dat je belastingvoordeel groter wordt en je pensioen beter zal zijn! Bovendien, wanneer je met pensioen gaat, betaal je minder inkomstenbelasting, aangezien de tarieven voor mensen die de AOW leeftijd hebben bereikt lager zijn.

2. Ruimere tijd om reserveringsruimte te benutten

Het kan voorkomen dat je het maximale percentage niet haalt omdat je andere plannen hebt met je geld. Daarom krijg je de mogelijkheid om het niet gebruikte bedrag in de komende jaren alsnog opzij te zetten. Dit wordt de reserveringsruimte genoemd. Dankzij de nieuwe wet heb je nu tien jaar na het betreffende jaar om deze ruimte te benutten, in plaats van de huidige zeven jaar.

3. Nieuwe keuzemogelijkheid: ‘bedrag ineens’

Een andere belangrijke verandering in het nieuwe pensioenstelsel is de introductie van het ‘bedrag ineens’. Momenteel ontvang je je opgebouwde pensioen maandelijks in delen. Met de nieuwe wet krijg je echter de mogelijkheid om 10% van het totale opgebouwde pensioen in één keer op te nemen. Dit geldt ook voor eventueel eerder opgebouwd pensioen in loondienst. Het voordeel van dit ‘bedrag ineens’ is dat je het bijvoorbeeld kunt gebruiken voor eenmalige uitgaven zoals een reis, grote aankoop, hypotheekaflossing of schenking aan je kinderen. Bij het opnemen van dit bedrag betaal je wel inkomstenbelasting volgens de geldende tarieven op dat moment.

4. Pensioenfonds open voor ZZP’ers

Op dit moment zijn pensioenfondsen voornamelijk toegankelijk voor mensen in loondienst. De nieuwe pensioenwet brengt daar in de toekomst verandering in. Ook ZZP’ers krijgen de mogelijkheid om zich bij een pensioenfonds aan te sluiten. Het deelnemen aan een pensioenfonds kan interessant zijn omdat een ‘echte’ pensioenregeling andere voordelen biedt dan een pensioen product van een bank of verzekeraar. Zo is er vrijwel altijd een regeling voor nabestaandenpensioen, een uitkering voor je partner en/of kinderen in het geval van overlijden.

Fondsen gaan experimenteren 

Het is belangrijk op te merken dat fondsen die experimenteren met ZZP’ers zich mogelijk alleen richten op mensen binnen dezelfde branche. Als er in jouw branche een experiment plaatsvindt, kan een fonds jou benaderen. Uit klantonderzoek onder 1.176 ZZP’ers is gebleken dat 36% zou gaan sparen bij een pensioenfonds als deze openstaat voor ZZP’ers. Hoewel nog niet zeker is of er pensioenfondsen zijn die dergelijke experimenten zullen opzetten, biedt dit perspectief voor de toekomst.

Afschaffing oudedagsreserve (FOR)

Houd er tot slot rekening mee dat met de komst van de nieuwe pensioenwet de zogenaamde oudedagsreserve (FOR) zal worden afgeschaft. Deze aftrekpost voor pensioen, die momenteel beschikbaar is voor elke ZZP’er, zal vanaf 1 juli 2023 niet meer gelden. Het grote verschil tussen de oudedagsreserve en pensioensparen via een derde pijler product is dat je bij de FOR het geld niet daadwerkelijk apart hoeft te zetten. Je geniet wel van belastingvoordeel, maar kunt het geld vrij besteden. Volgens de overheid wordt de FOR momenteel slechts in de helft van de gevallen daadwerkelijk gebruikt voor het pensioen. Indien je in het verleden reserveringen hebt gemaakt voor de oudedagsreserve, blijven deze echter gewoon staan.

Met de komst van de nieuwe pensioenwet is er dus veel om naar uit te kijken als ZZP’er. Het biedt je meer mogelijkheden om fiscaal voordelig te sparen voor je pensioen, meer flexibiliteit bij het opnemen van je opgebouwde kapitaal en zelfs de kans om je aan te sluiten bij een pensioenfonds. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over deze veranderingen en maak weloverwogen keuzes voor je toekomstige financiële welzijn.

Ben je een ZZP’er en wil je profiteren van de voordelen die de nieuwe pensioenwet met zich meebrengt? Bij Andersdoen Administratie staan we voor je klaar om je te helpen bij het optimaliseren van je pensioenregeling. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij jou kunnen ondersteunen bij het opzetten en beheren van je pensioenplan. Als ervaren boekhoudkantoor in Leeuwarden begrijpen we de specifieke behoeften van ZZP’ers en zorgen we voor een persoonlijke aanpak die past bij jouw situatie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top