Forse toename faillissementen in Nederland verwacht in 2023

Kredietverzekeraar Atradius voorspelt een flinke stijging van het aantal faillissementen in Nederland dit jaar. Volgens een recent rapport zal het aantal faillisementen maar liefst met 79 procent toenemen ten opzichte van vorig jaar. Ook voor 2024 wordt een toename verwacht, dit keer van 21 procent.

Het einde van de coronasteun vanuit de overheid is een belangrijke oorzaak van deze ontwikkeling. Bedrijven die tot nu toe overeind bleven dankzij deze steun, dreigen nu alsnog om te vallen. Ondanks deze verwachte stijging, zal het niveau van het aantal faillissementen vergelijkbaar zijn met voorgaande jaren. Dit komt door de ruimhartige steunmaatregelen vanuit de overheid in de afgelopen jaren, waardoor weinig bedrijven failliet gingen.

In 2020 en 2021 daalde het aantal faillissementen in Nederland respectievelijk met 17 en 41 procent. In 2022 was er een lichte stijging en dit jaar zal het aantal faillissementen naar verwachting fors toenemen. ‘Aanvankelijk bleef het aantal faillissementen laag afgelopen jaar, behalve in het laatste kwartaal toen we een piek zagen’, zegt senior econoom Theo Smid van Atradius. ‘Dat gaat dit jaar doorzetten, denken we. Dat resulteert in een stijging van bijna tachtig procent ten opzichte van 2022, maar wel van een heel laag niveau.’

Vooral bedrijven in de sectoren industrie, horeca en vervoer worden hard getroffen, volgens Smid. De oorzaken hiervoor zijn uiteenlopend. Zo heeft de industrie last van hoge energieprijzen, speelt in de horeca mogelijk ook de hoge coronaschulden mee waar sommige ondernemingen mee kampen, en hebben bedrijven in de vervoerssector last van het feit dat mensen minder online bestellen.

Als administratiekantoor adviseren wij ondernemers om hun financiƫle situatie nauwlettend in de gaten te houden en tijdig bij te sturen waar nodig. We begrijpen dat dit geen gemakkelijke periode is, maar we staan klaar om onze klanten te ondersteunen bij het nemen van belangrijke financiƫle beslissingen. Samen komen we deze uitdagende tijd door.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top