Merendeel zzp’ers is tegen verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als zzp’er heb je waarschijnlijk al gehoord over de plannen voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Recentelijk heeft de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) de mening van zelfstandig ondernemers gepeild, en de resultaten zijn interessant.

Uit de raadpleging van de VZN blijkt dat het merendeel van de zzp’ers geen voorstander is van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Sterker nog, bijna alle zzp’ers willen de mogelijkheid hebben om een vrijstelling aan te vragen als deze verzekering er toch komt. VZN-voorzitter Cristel van de Ven benadrukt het belang van deze vrijstelling om draagvlak te creëren. Ze geeft aan dat een regeling welkom is, maar zonder beperkende voorwaarden.

Op dit moment heeft slechts één op de vijf zelfstandigen zich verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aangekondigd dat er vanaf 2027 een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle 1,2 miljoen zzp’ers in Nederland komt. Echter, er wordt nog onderzocht of zzp’ers de mogelijkheid krijgen om een vrijstelling aan te vragen. Deze zzp’ers zouden dan een vergelijkbare private verzekering moeten afsluiten.

Van der Ven uit haar zorgen over het onderzoek van de minister en pleit voor meer moderne benaderingen. Ze wijst op alternatieven zoals schenkkringen en broodfondsen, die mogelijk betere oplossingen kunnen bieden voor langdurige arbeidsongeschiktheid. Op dit moment fungeert de bijstand als laatste vangnet voor onverzekerde zzp’ers. Het idee is dat de verplichte verzekering een uitkering biedt tot bijstandsniveau.

Uit de raadpleging van de VZN blijkt dat 72 procent van de deelnemers tegen het plan voor de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering is. Maar liefst 94 procent van hen pleit voor een mogelijkheid tot vrijstelling.

Kosten spelen een belangrijke rol bij de afweging van zzp’ers om zich al dan niet te verzekeren. Naar verwachting zullen de kosten van de verzekering ongeveer 8 procent van het inkomen bedragen, met een maximum van iets meer dan 200 euro. Het goede nieuws is dat dit bedrag fiscaal aftrekbaar is.

De VZN heeft al eerder gepleit voor een langere wachttijd van twee jaar, waardoor de verzekering goedkoper wordt. In het huidige plan van minister Van Gennip is de wachttijd één jaar.

Wat de precieze details van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering zullen zijn, wordt naar verwachting volgend jaar bekendgemaakt door het kabinet.

Als zzp’er in Leeuwarden en omstreken is het begrijpelijk dat je je zorgen maakt over deze ontwikkelingen. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en te begrijpen wat de consequenties kunnen zijn voor jouw bedrijf en financiële situatie

Als betrouwbare boekhouder in Leeuwarden staan wij voor je klaar om je te helpen. We hebben de kennis en expertise om je bij te staan bij boekhoudkundige vraagstukken, belastingaangiften en financiële planning. Neem vandaag nog contact met ons op via de mail of middels het contact formulier, zodat we samen kunnen bekijken hoe we je het beste kunnen ondersteunen. Vertrouw op onze ervaring en zorgeloosheid, terwijl jij je kunt richten op de groei van je onderneming.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top