Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers: Wat je moet weten en hoe je kunt besparen

De arbeidsmarkt gaat veranderen en zzp’ers zullen binnenkort verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) moeten afsluiten. Veel zelfstandige ondernemers zijn bezorgd over de kosten en toegankelijkheid van deze verzekering. In dit artikel worden de misvattingen rondom de verplichte aov besproken en worden tips gegeven over hoe je als ondernemer kunt besparen op de kosten van de verzekering.

Verplichte aov voor zzp’ers: misvattingen en onzekerheden

De verplichte aov voor zzp’ers is momenteel nog een voorstel van minister Karien van Gennip en er kan nog veel aan veranderen, volgens Cristel van de Ven, voorzitter van Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN). Er zijn misvattingen ontstaan over de kosten en toegankelijkheid van de verplichte aov, en veel zzp’ers 

zijn bezorgd dat ze de premie niet kunnen betalen. Echter, het idee achter de verplichte aov is dat alle zzp’ers worden geaccepteerd, en voor chronisch zieken en ouderen kan het zelfs een verbetering van de huidige situatie beteken

Weinig zzp’ers zijn nu verzekerd

Slechts 20 procent van alle zzp’ers heeft momenteel een arbeidsongeschiktheidsverzekering, volgens Paul Koopman, woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars. Dit komt doordat zzp’ers er nu zelf voor moeten kiezen om zich te laten verzekeren, wat kosten en tijd met zich meebrengt. Veel zzp’ers denken niet direct aan de mogelijkheid van langdurige arbeidsongeschiktheid bij het starten van een bedrijf en zien het afsluiten van een verzekering als een extra kostenpost.

Het plan van de minister is (nog) niet perfect

Hoewel de verplichte aov een oplossing kan zijn voor maatschappelijke problemen, zijn er nog veel haken en ogen aan het plan van de minister. De verzekering biedt bijvoorbeeld een uitkering van maximaal het minimumloon, wat voor sommige zzp’ers onvoldoende kan zijn om zichzelf of hun gezin te onderhouden. Bovendien geldt de verplichting ook voor zzp’ers die maar een paar uur per maand op zzp-basis werken, wat kan leiden tot onnodig hoge kosten voor een verzekering die ze mogelijk niet nodig hebben.

Als boekhoudkantoor kunnen wij jou helpen met advies over jouw financiële ruimte om een arbeidsongeschiktheidsverzekering te kunnen betalen, en jou tevens adviseren over bedrijfsverzekeringen in het algemeen. Als ondernemer kun je besparen op de kosten van een verplichte aov. Het is belangrijk om goed te vergelijken tussen verschillende aanbieders en te kijken naar de dekking die zij bieden. Daarnaast kun je als ondernemer ook rekening houden met de eigen financiële situatie en risicobereidheid. Sommige zzp’ers kiezen er bijvoorbeeld voor om zelf geld opzij te zetten als buffer voor arbeidsongeschiktheid in plaats van een dure verzekering af te sluiten. Dit kan een optie zijn voor zzp’ers die verwachten voldoende financiële middelen te hebben om zichzelf of hun gezin te onderhouden tijdens arbeidsongeschiktheid. Laat je hierover door ons adviseren zodat jij weet wat er mogelijk is en het beste uit je reserve kan halen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top