Zzp’er worden in de zorg: 7 belangrijke stappen uitgelegd

Introductie: zzp’er worden in de zorg

Introductie

Zzp’er worden in de zorg is een groeiende trend die veel kansen biedt in de hedendaagse gezondheidszorg. Deze sector ziet een gestage toename in de vraag naar zelfstandige professionals, mede door de flexibiliteit en persoonlijke aanpak die zzp’ers kunnen bieden. Werken als zzp’er in de zorg betekent niet alleen een flexibele werkagenda maar ook de mogelijkheid om een directe impact te maken op patiënten en hun levenskwaliteit.

Voordelen van zzp’er zijn in de zorg

Het besluit om als zzp’er in de zorg te starten, komt met aanzienlijke voordelen. De vrijheid om eigen cliënten te kiezen, zelfstandig beslissingen te nemen en een potentieel hoger inkomen zijn slechts enkele voorbeelden. Daarnaast biedt het werken op zzp-basis de kans om meer controle te hebben over je werk-privébalans, wat essentieel is in een veeleisend veld als de zorg.

Hoe wij jou ondersteunen in het begin

Bij Andersdoen Administratie begrijpen we de uitdagingen en kansen van zzp’er worden in de zorg. Onze diensten zijn specifiek ontworpen om je te ondersteunen bij alle administratieve aspecten van je onderneming. Van boekhouding tot belastingadvies en van verzekeringen tot contractbeheer, wij zorgen ervoor dat je je volledig kunt richten op wat echt telt: de zorg voor je cliënten.

Stap 1: Begrijp wat het inhoudt om zzp’er in de zorg te zijn

Om succesvol te zijn als zzp’er in de zorg, is het cruciaal om een duidelijk beeld te hebben van wat deze rol precies inhoudt. Zzp’ers in de zorgsector zijn zelfstandige professionals die medische en ondersteunende diensten leveren. Ze werken in verschillende settings, van thuiszorg en privéklinieken tot grote ziekenhuizen en hebben de flexibiliteit om hun eigen cliëntenbestand op te bouwen.

De rol van een zzp’er in de zorg

Als zzp’er in de zorg ben je niet alleen verantwoordelijk voor de directe zorg aan patiënten, maar ook voor het beheren van een praktijk. Dit omvat taken zoals het plannen van afspraken, bijhouden van patiëntendossiers en het zorgen voor de naleving van de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften. Je bent jouw eigen baas, wat betekent dat je zelf beslissingen neemt over welke cliënten je aanneemt en hoe je jouw tijd indeelt.

Vrijheid versus uitdagingen

Het werken als zzp’er in de zorg biedt aanzienlijke vrijheid, waaronder de mogelijkheid om je eigen werktijden te bepalen en zelf te kiezen met welke patiënten of in welke omgeving je werkt. Deze vrijheid kan leiden tot een betere werk-privébalans en de mogelijkheid om je te specialiseren in gebieden die jouw interesse hebben.

Echter, met deze vrijheid komen ook uitdagingen. Zzp’ers in de zorg moeten zelf hun financiën regelen, waaronder belastingen en verzekeringen, en kunnen te maken krijgen met onregelmatige inkomsten en de noodzaak om continu nieuwe cliënten te werven. Bovendien vereist zelfstandig werken in de zorg een hoge mate van zelfmotivatie en uitstekende organisatorische vaardigheden.

Stap 2: Voldoe aan de Juridische en Professionele Eisen

Wanneer je zzp’er wilt worden in de zorg, is het essentieel om te voldoen aan diverse juridische en professionele eisen. Deze eisen waarborgen dat alle zorgverleners gekwalificeerd zijn en de hoogste standaarden van patiëntenzorg handhaven. Hieronder vind je een overzicht van de benodigde kwalificaties en de registratieprocessen.

Benodigde kwalificaties en certificeringen

Om als zzp’er in de zorg te kunnen werken, moet je beschikken over de juiste kwalificaties. Dit varieert per specialisatie binnen de zorg:

 • Verpleegkundigen dienen een erkende opleiding in de verpleegkunde te hebben afgerond en moeten geregistreerd staan in het BIG-register.
 • Verzorgenden moeten meestal een MBO niveau 2 of hoger hebben in verzorgende IG.
 • Therapeuten en specialisten zoals fysiotherapeuten of ergotherapeuten moeten specifieke professionele opleidingen hebben voltooid en geregistreerd zijn bij de betreffende beroepsvereniging.

Daarnaast kunnen aanvullende certificeringen, zoals een reanimatiecertificaat of een certificaat voor het omgaan met specifieke medische apparatuur, vereist zijn, afhankelijk van je vakgebied en de soorten zorg die je aanbiedt.

Registratie bij relevante instanties

 • BIG-registratie: Voor bepaalde zorgberoepen, zoals artsen, tandartsen, verpleegkundigen, en enkele andere specialisten, is registratie in het BIG-register verplicht. Dit register heeft als doel de kwaliteit van de zorg te bevorderen en te bewaken. Het geeft duidelijkheid over de bevoegdheden van een zorgverlener.
 • Kwaliteitsregister: Voor beroepen waarvoor geen BIG-registratie vereist is, zoals verzorgenden, kan registratie in een kwaliteitsregister noodzakelijk zijn. Dit helpt bij het aantonen van je professionaliteit en het bijhouden van je deskundigheidsbevordering.

Waarom is dit belangrijk?

Voldoen aan deze eisen is niet alleen wettelijk verplicht, maar het versterkt ook je geloofwaardigheid en betrouwbaarheid als zorgprofessional. Het stelt cliënten gerust dat ze zorg ontvangen van een gekwalificeerde en deskundige professional. Bovendien kunnen sommige verzekeraars vereisen dat je aan bepaalde normen voldoet voordat je in aanmerking komt voor bepaalde verzekeringen die essentieel zijn voor zzp’ers in de zorg.

Stap 3: Opzetten van een solide administratie

Een goed georganiseerde administratie is cruciaal voor iedere zzp’er, maar zeker in de zorgsector waar je te maken hebt met specifieke fiscale en wettelijke eisen. Een effectieve administratie helpt niet alleen bij het bijhouden van inkomsten en uitgaven, maar is ook essentieel voor het beheren van patiëntengegevens, facturatie, en de naleving van de gezondheidsregelgeving.

Het belang van een goede boekhouding en administratie

Als zzp’er in de zorg draag je de verantwoordelijkheid voor je eigen boekhouding. Dit betekent dat je accuraat je inkomsten, uitgaven, belastingaangiften en verzekeringen moet beheren. Een goede administratie is niet alleen belangrijk voor het voldoen aan de wettelijke vereisten, maar biedt ook inzicht in de financiële gezondheid van je praktijk. Zo kun je weloverwogen beslissingen nemen die bijdragen aan de stabiliteit en groei van je onderneming.

Andersdoen Administratie als jouw administratieve partner

Andersdoen Administratie begrijpt de unieke uitdagingen waar zzp’ers in de zorg mee te maken krijgen. We bieden gespecialiseerde administratieve ondersteuning die specifiek is afgestemd op de behoeften van zelfstandige zorgverleners. Van het opzetten van een efficiënte boekhouding tot hulp bij belastingaangiften en van advies over facturatie tot het beheren van contracten met zorginstellingen en patiënten, wij zorgen ervoor dat je administratie altijd op orde is.

Met Andersdoen Administratie aan je zijde kun je rekenen op een partner die niet alleen helpt met je boekhouding, maar ook strategisch advies biedt om je bedrijf te laten groeien. Wij nemen de complexiteit van de administratieve processen uit handen, zodat jij je kunt focussen op je passie voor de zorg. Door onze ondersteuning kun je je met een gerust hart richten op het leveren van de best mogelijke zorg, wetende dat de administratieve zaken professioneel worden beheerd.

Stap 4: Kies de juiste verzekeringen en licenties

Als zzp’er in de zorg is het cruciaal om de juiste verzekeringen en licenties te hebben, hoewel niet alles wettelijk verplicht is, zijn ze sterk aanbevolen voor je bescherming en professionaliteit. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste verzekeringen en geven we tips over het verkrijgen van de juiste licenties.

Advies over noodzakelijke verzekeringen

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering: Deze is aanbevolen voor alle zorgprofessionals. Het dekt claims die kunnen ontstaan als gevolg van vermeende fouten of nalatigheden in je dienstverlening. Gezien de potentieel hoge risico’s in de zorgsector, kan deze verzekering essentieel zijn om je tegen grote financiële schade te beschermen.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: Dit dekt schade die je mogelijk veroorzaakt aan derden of hun eigendommen tijdens je werkzaamheden. Hoewel het niet verplicht is, is het een verstandige bescherming om te hebben.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV): Als zzp’er ben je niet gedekt door een werkgever voor ziekte of ongevallen. Een AOV is niet verplicht maar wordt sterk aanbevolen om je inkomen te beschermen bij langdurige uitval door ziekte of letsel.

Rechtsbijstandverzekering: Voor ondersteuning bij juridische geschillen gerelateerd aan je werk als zzp’er. Dit kan variëren van contractgeschillen tot andere beroepsgerelateerde kwesties.

Tips voor het verkrijgen van de juiste licenties

BIG-registratie: Voor bepaalde beroepen in de zorg, zoals artsen, verpleegkundigen en therapeuten, is een BIG-registratie wettelijk verplicht om te kunnen praktiseren. Deze registratie garandeert dat je voldoet aan de opleidings- en kwaliteitseisen.

Sectorale licenties: Afhankelijk van je specialisatie kunnen er aanvullende licenties of certificeringen nodig zijn die niet wettelijk verplicht zijn maar wel aanbevolen voor het handhaven van professionele standaarden en vertrouwen bij cliënten.

Het managen van deze verzekeringen en licenties kan complex zijn, maar het is een essentieel onderdeel van je professionele praktijk als zzp’er in de zorg. Andersdoen Administratie kan je helpen met advies over welke verzekeringen en licenties het meest geschikt zijn voor jouw situatie en hoe je deze kunt beheren, zodat je beschermd bent en je je kunt concentreren op je zorgtaken.

Stap 5: Marketing en het vinden van cliënten

Voor een beginnende zzp’er in de zorg is een effectieve marketingstrategie cruciaal om een solide klantenbasis op te bouwen. Hier zijn enkele toegankelijke methoden om je zichtbaarheid te vergroten en nieuwe cliënten aan te trekken:

 1. Online aanwezigheid: Het is belangrijk om een professionele website te hebben waarop je diensten, specialisaties en contactinformatie duidelijk staan vermeld. Zorg dat de website zoekmachinevriendelijk is zodat potentiële cliënten je gemakkelijker kunnen vinden.
 2. Social media: Platforms zoals Facebook, LinkedIn en Instagram zijn effectief voor het delen van updates, het verstrekken van nuttige informatie en het rechtstreeks communiceren met je doelgroep.
 3. Mond-tot-mondreclame: Zorg ervoor dat je cliënten tevreden zijn, want persoonlijke aanbevelingen zijn een krachtige manier om nieuwe cliënten te werven.
 4. Netwerkevenementen en professionele groepen: Door deel te nemen aan relevante netwerkevenementen en je aan te sluiten bij professionele groepen binnen de zorgsector, kun je waardevolle connecties leggen.
 5. Inschrijven voor online platforms: Websites zoals ZorgkaartNederland, Nationale Hulpgids, en ZZP Nederland bieden platforms waar zzp’ers in de zorg zich kunnen presenteren aan potentiële cliënten. Deze sites verbinden zorgprofessionals direct met mensen die specifieke zorgbehoeften hebben.

Door deze strategieën te gebruiken, kun je effectief je netwerk uitbreiden en je diensten promoten. Met de administratieve ondersteuning van Andersdoen Administratie kun je erop vertrouwen dat de zakelijke aspecten van je praktijk goed geregeld zijn, waardoor je meer tijd kunt besteden aan wat echt belangrijk is: het leveren van zorg.

Stap 6: Financiële planning en belastingen

Voor zzp’ers in de zorg is een grondige financiële planning en een goed begrip van belastingverplichtingen essentieel. Goed beheer kan niet alleen belastingvoordelen opleveren, maar ook financiële stabiliteit garanderen. Hier volgt een uitleg over de fiscale verplichtingen en hoe Andersdoen Administratie je kan ondersteunen bij belastingaangiften en financieel advies.

Fiscale verplichtingen en voordelen voor zzp’ers in de zorg

 • Belastingaangifte: Als zzp’er ben je verplicht om jaarlijks aangifte inkomstenbelasting te doen. Hierbij moet je jouw inkomsten en aftrekbare kosten nauwkeurig opgeven.
 • Btw-verplichtingen: Afhankelijk van de aard van je zorgdiensten kun je vrijgesteld zijn van btw. Veel medische zorgdiensten zijn btw-vrij, maar het is belangrijk dit goed uit te zoeken, omdat er uitzonderingen kunnen zijn.
 • Fiscale aftrekposten: Er zijn diverse aftrekposten waar je als zzp’er in de zorg gebruik van kunt maken, zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek, en de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk. Ook kosten voor bijvoorbeeld bijscholing, bepaalde verzekeringen, en de inrichting van je werkplek kunnen aftrekbaar zijn.
 • Kleineondernemersregeling (KOR): Als je weinig omzet hebt, kun je in aanmerking komen voor de KOR, waardoor je vrijgesteld kunt worden van de btw-plicht.

Hoe Andersdoen Administratie kan helpen

 • Belastingaangiften: Andersdoen Administratie neemt de zorg voor je belastingaangiften uit handen. Wij zorgen ervoor dat alle aangiften correct en op tijd worden ingediend, en adviseren je over hoe je optimaal gebruik kunt maken van beschikbare aftrekposten.
 • Financieel advies: We bieden gepersonaliseerd financieel advies dat specifiek is afgestemd op jouw situatie als zzp’er in de zorg. Dit omvat hulp bij het opzetten van een efficiënt boekhoudsysteem, budgettering, en langetermijnfinancieringsstrategieën.
 • Proactief beheer: Wij houden wijzigingen in de fiscale wetgeving nauwlettend in de gaten en informeren je over relevante veranderingen die invloed kunnen hebben op je praktijk. Dit proactieve beheer zorgt ervoor dat je altijd voorbereid bent en geen fiscale voordelen misloopt.

Door je financiële planning en belastingzaken toe te vertrouwen aan Andersdoen Administratie, kun je je volledig richten op het leveren van zorg, wetende dat je financiële en fiscale zaken in goede handen zijn. Dit geeft niet alleen gemoedsrust, maar stelt je ook in staat om je te concentreren op het uitbouwen van je praktijk.

Stap 7: Continu professionele ontwikkeling

zzp zorg

Voor zzp’ers in de zorg is continu professionele ontwikkeling essentieel om kwalitatief hoogstaande zorg te kunnen blijven bieden en om te voldoen aan de veranderende eisen van de sector. Regelmatige training en bijscholing zijn cruciaal voor het behoud van je licenties en certificeringen, maar ook om je dienstverlening te verbeteren en te innoveren.

Het belang van bijblijven met professionele ontwikkeling en training

Licentiebehoud: Veel zorgberoepen vereisen dat professionals regelmatig cursussen volgen om hun licenties en registraties te behouden. Dit garandeert dat je op de hoogte blijft van de nieuwste praktijken en technologieën in jouw vakgebied.

Concurrentievoordeel: Door continu nieuwe vaardigheden te leren en je kennis te verdiepen, kun je je onderscheiden van andere zorgverleners. Dit maakt je aantrekkelijker voor potentiële cliënten die op zoek zijn naar de beste zorgmogelijkheden.

Reactie op sectorontwikkelingen: De zorgsector is onderhevig aan snelle ontwikkelingen en veranderingen in regelgeving. Door jezelf voortdurend te ontwikkelen, kun je effectief inspelen op nieuwe gezondheidstrends en -vereisten.

Hoe wij helpen bij het bijhouden van opleidingskosten en andere zakelijke uitgaven

Financieel overzicht: Andersdoen Administratie helpt je bij het opstellen van een duidelijk financieel overzicht, waarbij opleidingskosten en andere zakelijke uitgaven apart worden bijgehouden. Dit maakt het eenvoudiger om je budgetten te beheren en te zorgen dat je investeringen in je ontwikkeling kunt blijven doen zonder je financiële stabiliteit in gevaar te brengen.

Aftrekposten: Wij adviseren je over hoe je opleidingskosten en gerelateerde uitgaven kunt aftrekken van de belasting, waardoor je voordeliger uit bent. Dit omvat niet alleen directe opleidingskosten, maar ook reiskosten, materiaalkosten en soms zelfs verloren inkomsten tijdens trainingsdagen.

Budgettering en planning: Met onze hulp kun je effectieve budgetten opstellen voor je professionele ontwikkeling. Dit stelt je in staat om proactief te plannen voor toekomstige cursussen en certificeringen zonder dat dit ten koste gaat van je dagelijkse bedrijfsvoering.

Door samen te werken met Andersdoen Administratie zorg je ervoor dat je financieel goed voorbereid bent om continu te investeren in je professionele ontwikkeling. Dit helpt je niet alleen om aan de top van je vakgebied te blijven, maar verzekert ook dat je de best mogelijke zorg kunt bieden aan je cliënten.

Veelgestelde vragen

Hoe bepaal ik welke verzekeringen ik nodig heb als zzp’er in de zorg?

Antwoord: Het soort verzekeringen dat je nodig hebt, hangt af van je specifieke diensten en werkzaamheden. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering is essentieel voor alle zorgprofessionals. Daarnaast kan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering belangrijk zijn om je tegen diverse risico’s te beschermen. Andersdoen Administratie kan je helpen bij het bepalen van de juiste dekkingen voor jouw situatie.

Wat zijn de belangrijkste fiscale aftrekposten voor zzp’ers in de zorg?

Antwoord: Zzp’ers in de zorg kunnen gebruikmaken van diverse fiscale aftrekposten zoals zelfstandigenaftrek, startersaftrek, en de mogelijkheid om beroepskosten zoals bijscholing en materiaalkosten af te trekken. Andersdoen Administratie kan je helpen om deze aftrekposten optimaal te benutten en je fiscale lasten te minimaliseren.

Hoe kan ik als zzp’er in de zorg mijn administratie het beste organiseren?

Antwoord: Een goed boekhoudsysteem is cruciaal. Dit moet niet alleen je inkomsten en uitgaven bijhouden, maar ook je afspraken, patiëntendossiers en andere relevante gegevens. Andersdoen Administratie biedt gespecialiseerde boekhoudkundige diensten die zijn aangepast aan de unieke behoeften van zzp’ers in de zorg.

Hoe vind ik cliënten als beginnend zzp’er in de zorg?

Antwoord: Bouw een sterke online aanwezigheid op met een professionele website en actieve sociale media-accounts. Netwerken, zowel online als via lokale gezondheidsevenementen, is ook een effectieve manier. Daarnaast kun je je inschrijven bij online platforms die zorgprofessionals verbinden met potentiële cliënten.

Is het verplicht om mij bij het BIG-register in te schrijven?

Antwoord: Voor bepaalde zorgberoepen zoals artsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten is registratie in het BIG-register wettelijk verplicht. Dit register bevat gegevens over de bevoegdheden van de geregistreerde zorgprofessionals. Voor andere zorgberoepen kan een inschrijving bij een relevant beroepsregister nodig zijn, afhankelijk van de aard van de dienstverlening.

Conclusie

Het worden van een zzp’er in de zorg is een avontuur dat een grondige voorbereiding en toewijding vraagt. Eerst moet je goed begrijpen wat de rol inhoudt, inclusief de verantwoordelijkheden en de uitdagingen van het zelfstandig werken in de zorg. Het is essentieel om te voldoen aan alle juridische en professionele eisen, zoals het behalen van de juiste kwalificaties en het registreren bij relevante instanties.

Een solide administratie opzetten is cruciaal; dit helpt je bij het efficiënt beheren van je financiën en patiëntgegevens. Daarnaast is het kiezen van de juiste verzekeringen en licenties belangrijk om jezelf te beschermen en aan regelgeving te voldoen. Om nieuwe cliënten te werven, is het ontwikkelen van een effectieve marketingstrategie en het uitbreiden van je netwerk essentieel.

Bovendien moet je aandacht besteden aan financiële planning en belastingen om te zorgen dat je aan alle fiscale verplichtingen voldoet en je financiële voordelen maximaliseert. Ten slotte is continue professionele ontwikkeling noodzakelijk om de kwaliteit van zorg hoog te houden en op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen je vakgebied.

Voor ondersteuning bij deze stappen kun je terecht bij Andersdoen Administratie. Wij bieden gespecialiseerde hulp aan zorgprofessionals, zodat zij zich kunnen concentreren op het leveren van zorg terwijl wij de administratieve lasten verlichten. Neem contact op met Andersdoen Administratie voor een soepele start en doorlopende ondersteuning in je carrière als zzp’er in de zorg. Wij staan klaar om je te helpen bij elke stap, zodat jij je kunt richten op wat echt telt: jouw passie voor zorgverlening.

Deel je liefde

Nieuwsbrief updates

Vul hieronder je e-mailadres in om je in te schrijven voor onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *